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Securities Law and Disclosure Committee 
National Association of Bond Lawyers 
2000 Pennsylvania Avenue, N.W 
Suite 9000 
Washington, D.C. 20006 
 

Re:  Rule 15c2-12. 
 
Dear Mr. Overdorff: 
 

The Securities Law and Disclosure Committee of the National Association of Bond Lawyers ("NABL"), in its 
letter of September 19, 1995, requested staff interpretive guidance regarding the recent amendments to Securities 
Exchange Act of 1934 ("Exchange Act") Rule 15c2-12, as adopted in Exchange Act Release No. 34961 (Nov. 10, 
1994) ("Adopting Release"). The staff provided earlier guidance to NABL in a June 23, 1995 letter ("NABL Letter"). 
For ease of reference, the questions in the attached letter have been restated with the responses. 
 

Question 1. 
 

In response to Question 1 of the NABL Letter, the staff referred by way of illustration to Exchange Act 
Rule 13d-3 for a definition of the term "beneficial owner. " We interpret the reference to Exchange Act 
Rule 13d-3 as providing one basis of analysis for the term "holders" but not prohibiting use of other 
sources for a definition. May an undertaking be negotiated to specifically define "holders" in a manner 
that would include persons who have or share investment power but exclude persons deemed to be 
beneficial owners merely by reason of having rights to acquire securities within 60 days'? 

 
Response: 

 
The reference in the NABL Letter to the definition of beneficial owners in Exchange Act Rule 13d-3 was a 

reference to "analogous provisions of the federal securities laws . . . [that] may be helpful. " It was not stated to be nor 
should it be construed as a sole or exclusive reference. Therefore, an undertaking may specifically define "holders" in a 
manner that would include persons who have or share investment power but exclude persons who have rights to 
acquire securities in the future. 
 

Question 2. 
 

Paragraph (b)(5)(i)(C) of the Rule requires a Participating Underwriter to reasonably determine that an 
Issuer or Obligated Person has undertaken to supply notice of each of 11 specified events, if material. 
Current practice has varied with some Participating Underwriters accepting undertakings that list less 
than all of the events specified in the Rule in situations where certain of 
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the events are not relevant in the primary offering (for example, the bonds have no reserve fund or 
there is not credit enhancement) while other participating underwriters require all 11 events to be listed 
in the Undertaking under all circumstances. May the written undertaking eliminate references to those 
of the 11 specified events that may not be applicable to the bonds in question? If all 11 events should 
be listed, may the undertaking indicate that certain events may not be applicable? 

 
Response: 
 

Undertakings pursuant to Rule l5c2-12(b)(5)(i)(C) may not eliminate references to any of the eleven events, 
regardless of whether any particular event is believed to be applicable to the securities being offered. In addition, 
undertakings with respect to material events should list all events in the same language as is contained in the rule, 
without any qualifying words or phrases, except as the staff has indicated otherwise with respect to mandatory 
redemptions of bonds. See response to NABL Letter at Question 8. As a general matter, the staff is concerned that by 
either excluding certain events, or by adding qualifications to the list of events in Rule 15c2-12 (b)(5)(i)(C), issuers and 
obligated persons will be making materiality determinations about certain events prior to the issuance of securities. 
Materiality determinations need to be made at the time an event occurs. 
 

An official statement describing the undertaking may indicate that certain of the eleven events may not be 
applicable. 
 

Question 3. 
 

After the primary offering of bonds, credit enhancement may be added to the bonds. The issuer 
typically does not apply for, nor participate in, obtaining such credit enhancement and the credit 
enhancement is not described in the final official statement related to the bonds. In these circumstances, 
is an issuer required to provide material event notice with respect to credit enhancement that is 
obtained by a holder of municipal securities in the secondary market? 

 
Response: 

 
No. An issuer is not required to provide material event notices with respect to credit enhancement when the 

credit enhancement is added after the primary offering of the bonds, the issuer does not apply for or participate in 
obtaining such credit enhancement and such credit enhancement is not described in the final official statement relating 
to the bonds. 
 

Question 4. 
 

In paragraph (g) of the Rule, is the phrase "offering of municipal securities commencing prior to 
January 1, 1996, " which is contained in the second sentence, intended to state a different test than the 
"contractually committed" test which is contained in the first sentence of paragraph (g)? 
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Response: 
 

The test is the same. As with the application of Rule 15c2-12(b)(5), the commencement of an Offering, as the 
term is used with reference to the exemption in Rule 15c2-12(d)(2), is the time that the Participating Underwriter 
makes a contractual commitment to purchase securities. Therefore, Rule l5c2-12(d)(2)(ii) and (d)(2)(iii) shall not apply 
to an Offering of municipal securities if there is a contractual commitment by a Participating Underwriter to act as an 
underwriter in an Offering of municipal securities prior to January 1, 1996. 
 

Question 5. 
 
Is it a correct reading of paragraph (g) that it provides transitional relief for bonds eligible for the small 
issuer exception from both the material events and annual reporting requirements for any bond issue 
commencing prior to January 1, 1996 for the life of the issue? 

 
Response: 
 

Yes. 
 

Question 6. 
 

Paragraph (f) of the Rule provides that in determining "authorized denominations of $100,000 or 
more," the purchase price is used for municipal securities with an original issue discount of 10% or 
more rather than the principal amount of the securities. For purposes of determining the aggregate 
principal amount under paragraph (a) of the Rule (the $1,000,000 threshold) or under paragraph (d)(2) 
of the Rule (the $10,000,000 threshold), would the same 10% threshold rule apply to securities issued 
with original issue discount or for securities sold at a premium? 

 
Response: 
 

No. The thresholds for the rule generally in Rule 15c2-12(a) and the small issuer exemption in Rule 
15c2-12(d)(2) are calculated based on the aggregate principal amount of securities for which an issuer or obligated 
person ultimately is liable. Only for purposes of determining authorized denominations of $100,000 or more under 
Rule 15c2-12(d)(1), where securities are sold with an original issue discount of 10% or more, is the use of the 
purchase price appropriate. 
 

Question 7. 
 

Depending upon the facts and circumstances of a specific exemptive letter or no action letter, are 
classes of transactions exempted under paragraph (e) of the Rule required to be counted towards the 
$10,000,000 threshold in paragraph (d)(2) of the Rule? For example, are the "whole agreements" 
exempted in the First Continental Financial Corporation letter (June 1, 1990) required to be counted? 
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Response: 
 

As a general matter, no-action and exemptive requests should specify those sections of Rule 15c2-12 for which 
relief is requested. Unless relief specifically is granted for exclusion of certain transactions or classes of transactions 
from the threshold calculation for the Rule 15c2-12(d)(2) exemption, these transactions or classes of transactions must 
be included in that calculation. 
 

Securities exempt pursuant to the exemption in First Continental Financial Corporation (June 1, 1990)1 need 
not be counted toward the $10,000,000 threshold amount. 
 

Question 8. 
 

The definitions of "final official statement" and "annual financial information" state financial 
information may be included by reference to documents previously provided to each NRMSIR and to a 
SID, if any, or to the Commission. The next sentence then reads: "If the document is a final official 
statement, it must be available from the [MSRB]. " May the last sentence be interpreted to mean that a 
final official statement or annual financial information may include by reference information set forth in 
another official statement that is filed with the MSRB, but has not been filed with the Commission or 
each NRMSIR and the SID, if any? 

Response: 
 

Yes. To be considered publicly available, a final official statement must be available from the MSRB. It need 
not be available from each NRMSIR and the appropriate SID, if any. See Adopting Release at n. 47. 
 
Question 9 
 

Certain municipal obligations may be secured by a pledge of assets that are insured or guaranteed by 
public third parties where no contractual or other arrangement directly commits such third parties to 
support payment of all, or of any part, of the municipal obligations. Depending upon the performance 
of the pledged assets, receipts in respect of such guarantee may be a material source of payment of the 
municipal obligations and, accordingly, information with respect to such insurance or guarantee may be 
included in the final official statement. However, such insurance or guarantee of the payments of 
pledged assets exists independently of the existence of any municipal obligation. An example of these 
types of guaranteed or insured assets would be loans insured or guaranteed by State or local housing 
agencies or programs. Will the existence of such insurance or guarantee of the assets, by 

 

                                                   
1 In June of 1990, the Commission granted an exemption to First Continental Financial Corporation and certain 
brokers, dealers, and municipal securities dealers participating in offerings of governmental lease-purchase and 
installment sales agreements. See First Continental Financial Corporation (June 1, 1990). 
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itself, cause the provider of such insurance or guarantee to be deemed an "Obligated Person" within the 
meaning of the Rule? 

 
Response: 
 

Rule 15c2-12 requires a covenant to provide ongoing information with respect to any person who is committed 
by contract or other arrangement to support payment of all or part of the obligations on the municipal securities (other 
than providers of municipal bond insurance, letters of credit, or other liquidity facilities), for which financial 
information or operating data is included in the final official statement. 
 

Entities that insure or guarantee performance of assets that have been pledged to secure the repayment of the 
municipal obligation may fall within the definition of "obligated person," and ongoing information may be required on 
such parties, unless such insurance or guarantee has been obtained prior to and not in contemplation of any offering of 
municipal securities, the insurance or guarantee relates only to the individual pledged assets, and the insurance or 
guarantee exists independent of the existence of a municipal obligation. The ultimate determination as to whether an 
insurer or guarantor is an obligated person depends on the relationship to the financing itself -- a factual analysis. 
 

A determination of whether a guarantor or insurer would fall within the exclusion for providers of bond 
insurance, letters of credit or liquidity facilities will depend on the particular facts and circumstances. Your attention is 
directed to response to Question 22 in the NABL Letter. The staff is willing to consider the application of the definition 
and the rule to such persons based on specific facts and circumstances. 
 

Question 10. 
 

In response to Question 8 in the NABL Letter, Commission staff stated that a "notice of the occurrence 
of a mandatory, scheduled redemption not otherwise contingent upon the occurrence of an event, is not 
required under the Rule if the terms under which the redemption is to occur are set forth in detail in the 
final official statement. " Please confirm that mandatory redemptions of bonds as a result of sinking 
fund payments as set forth in the final official statement do not require notices under the Rule. We 
recognize that notices pursuant to the transaction documents or pursuant to Exchange Act Release No. 
23856 may be required. Will the fact that the sinking fund redemption schedule set forth in the final 
official statement may be reduced by other redemptions or bond purchases change the result? 

 
Response: 
 

As noted in the NABL Letter, a notice of the occurrence of a mandatory, scheduled redemption, not otherwise 
contingent upon the occurrence of an event, is not required under the rule if the terms under which the redemption is to 
occur are set forth in detail in the final official statement, and the only open issue is which bonds will be redeemed in 
the case of a partial redemption. This position is conditioned on the provision of notice of the redemption to the 
bondholders as required under the terms of the governing instrument, and on the provision of public notice of the 
redemption. See Exchange Act Release No. 23856 (Dec. 3, 1986). If notice pursuant to Exchange Act Release No. 
23856 is given, the rule 
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does not require additional notice of mandatory redemptions of bonds as a result of sinking fund payments, if the 
sinking fund payment amounts and dates are set forth in the final official statement, even where the sinking fund 
redemption schedule set forth in the final official statement may be reduced by other redemptions or bond purchases. 
 

Question 11. 
 

An issuer of special limited obligation bonds may choose to not include its audited financial statements 
in the final official statement. This may be because the bonds are not payable from the issuer's general 
assets or because, the bonds are payable from sources which did not exist at the time the audited 
financial statements were prepared (e.g., revenues received from a project to be constructed with 
proceeds of the bond issue), and accordingly the audited financial statements do not contain any 
relevant information. Paragraph (b)(5)(i)(B) requires that an issuer must undertake to deliver audited 
financial statements, when and if available, in addition to the requirement to deliver It annual financial 
information, " which must be incorporated in an undertaking. If audited financial statements are not 
prepared with respect to the specific funds and accounts pledged to repayment of the bonds, is the 
issuer required to submit its audited general purpose financial statements, when and if available? 

 
Response: 

 
Yes. In a financing involving an issuer of special limited obligation bonds, if audited financial statements are 

not prepared with respect to the specific funds and accounts pledged to repayment of the bonds, the issuer, if an 
obligated person, is required to submit its audited general purpose financial statements, when and if available, 
regardless of whether separate information regarding such funds or accounts, or related underlying assets, are 
separately presented. 
 

Question 12. 
 

Paragraph (d)(3) of the Rule is applicable to offerings of municipal securities with a stated maturity of 
18 months or less. In a multi-modal bond issue, would paragraph (d)(3) apply to modes where such 
bonds, at the option of the holder thereof may be tendered to an issuer of such securities or its 
designated agent for redemption or purchase at par value or more at 18 months or less until maturity, 
earlier redemption, or purchase by an issuer or its designated agent? 

 
Response: 
 

As the Adopting Release notes, the 18 month exemption from providing annual financial information addresses 
situations where the securities would mature shortly after, or possibly even before, the annual financial information 
would be due. In a multi-modal bond issue, the final maturity of the bond issue is often far longer than 18 months, and 
therefore the provisions of Rule 15c2-12(b)(5) apply, unless another exemption is available. 
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Question 13. 
 

If a multi-modal bond issue is not exempt from the provisions of the Rule in its initial offering and 
accordingly the issuer enters into a written undertaking meeting the requirements of the Rule, may the 
undertaking be suspended or terminated if in a future remarketing the bond issue qualifies for an 
exemption under the Rule? We assume that the undertaking provides that it may be suspended or 
terminated under such circumstances. 

 
Response: 
 

If a multi-modal bond issue is in a mode that allows an exemption under the rule, then the written undertaking 
may be terminated or suspended in accordance with the terms of the written undertaking. However, it is important to 
note that in this scenario an underwriter would be prohibited from re-marketing the bonds in a future mode if that mode 
does not qualify for an exemption and a new undertaking has not been entered into in the case of a termination, or 
re-activated in the case of a suspension. 
 

The foregoing responses address only the questions raised in your letter relating to Rule 15c2-12, as amended. 
The responses do not address the staff's or the Commission's position regarding the obligations of municipal market 
participants, and in particular, issuers, brokers, dealers, and municipal securities dealers, under the antifraud provisions 
of the federal securities laws. In that regard, please refer to Exchange Act Release No. 33741 (March 9, 1994) for 
further guidance. Should you have questions regarding the responses, please contact the Office of Chief Counsel, 
Division of Market Regulation, at (202) 9420073. 
 
       Sincerely, 
 
      Catherine McGuire 
      Chief Counsel 


